fredag den 6. januar 2012

Den hvide lærkespore - et must i den hvide have

Den hvide lærkespore (Corydalis ochroleuca) er en skønhed, der på en gang både er sart og utrolig stærk. Den knækker hvis man rør den og er ikke nem at flytte. Men alligevel er denne plante utrolig robust - den kan vokse på al slags jord, den er tørke tolerant og vokser fint uanset om det er i fuld sol eller dyb skygge. Og så blomstrer den og blomstrer og blomstrer..... og det gør den fra maj - frost.


Hvid lærkespore - Corydalis ochroleuca


Den er uundværlig i den hvide have, hvor den kan få lov til at sprede sig mellem de andre planter eller vokse i en lille sprække hvor intet andet kan gro. De fleste kender den lille gule lærkespore som sår sig selv og som dukker op hist og her og allevegne - i bede, i grus, mellem fliser, langs husets væg osv, osv. Den hvide opfører sig ligeså. 


Hvid lærkespore - Corydalis ochroleuca
Den hvide tilhører en anden art end den gule, men ligner ellers, bortset fra at blomsterne er hvid-grønne og bladene er mere blåduggede. Den selvsår sig meget og specielt efter vintrer med meget frost spirer den meget villigt, da frøene behøver lang kuldeperiode for at bryde spirehvilen. Hvis man får for mange er de nemme at luge væk. 


Man ser dem ikke ret meget i planteskoler, fordi de så nemt knækker og derfor er svære at flytte. Jeg har en del på lager hvis nogen skulle være interesserede, men de går ikke at sende. 19 kommentarer:

 1. Den har sneget sig ind i et lille sted i min have, og ja, den blomstre virkelig helt til frost. Jeg har haft så meget glæde af den :D

  Ps. Har forøvrigt købt den hos dig :)

  Kh Käte

  SvarSlet
 2. Den er meget fin og smuk.
  Holder du åbent i planteskolen i år og sælger ud eller er der helt lukket?

  Hilsen Ina

  SvarSlet
 3. Den er købt ... 10 stk gerne.
  Til mit endnu ikke hvide staudebed.
  Hvornår kan jeg hente dem.
  Jeg er meget misundelig på din høns ME LIKE...
  Og Marianne jeg glæder mig vildt meget til at besøge dig.....Jeg tager Birgitte med....
  PS. Den står ikke opført i Tidens stauder, jeg gerne vil betale dem med det samme.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 4. Tak for kommentarer. Ang. planteskolen så har jeg nok svært ved helt at holde op - der vil nok altid være lidt planter. Jeg har ikke bestemt mig ang evt åbningsdage, men jeg har i hvert fald åbent 3 dage i forbindelse med havefestivalen der i år ligger i juni. Men måske en weekend i starten af maj. Jeg skal i hvert fald nok annoncere det både på Facebook og her.

  Og Pia, du behøver ikke betale dem nu. Ja, ja, jeg glæder mig også til at få besøg. Det er altid hyggeligt.

  God weekend

  Mange hilsner Marianne

  SvarSlet
 5. Hvor er den dog smuk. Den har jeg aldrig set. Den må jeg se, om jeg ikke kan finde.
  Jeg har den Gule Lærkespore.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 6. Den kender jeg godt. Den voksede overalt i mine forældres have, og min mor betragtede den som ukrudt. Min mor er nu flyttet på plejehjem, men inden vi tømte hjemmet, gik jeg ud i haven og gravede en hvid lærkespore op og tog den med hjem til mit nye hvide bed. Jeg kigger dagligt til den og glæder mig over, at den er der endnu :o)

  SvarSlet
 7. Hej Lisbeth

  Det var da en fin historie - jeg håber du med tiden får mange flere. Et par år havde jeg også kun en som jeg gik og passede på - jeg fandt kun få frøplanter, men så fik vi 2 hårde vintre og så myldrede de op allevegne. Glad var jeg. :-)

  God weekend

  Havehilsner fra Marianne

  SvarSlet
 8. Fin lille blomst - den må jeg også ha`:-) Mucki

  SvarSlet
 9. Hej
  Har forsøgt mig med en mail til dig men måske den ikke blev sendt helt rigtigt. Jeg er lidt i tvivl men vil du så mine hvide lærkespore som jeg har købt som frø fra england. Men det lyder til at hvis de ikke kommer denne sæson så kommer de senere, når de har fået frost nok..
  Jeg håber meget at de vil komme, de er så yndige og vil gøre sig smukt om fødderne på min bøgehæk hvor de også kan dække resterne af løgvæksterne, håber jeg, når den tid kommer.

  God søndag

  Venlig hilsen Heidi

  SvarSlet
 10. der skulle selvfølgelig ikke stå om du ville så---- :o))
  Jeg skal til at så selv... ;O)))
  vh Heidi

  SvarSlet
 11. Hej Heidi

  Jo, din mail er kommet frem, men jeg er lige kommet hjem fra ferie i Sydafrika og har været uden internet i 14 dage :-)

  Lærkespore frø skal først opleve en sommer og derefter en vinter med frost for at frøhvilen bliver brudt. Så måske er det for sent i år, men du kan forsøge med at blande frø og lidt fugtig såjord i en pose og lade dem ligge ved 20 grader i 6 uger. Derefter kan du så dem på blivestedet eller i en bakke og så håbe på at der stadig er perioder med frost og tø de næste 6 uger. Ellers så spirer de først efter næste vinter. Men du har vel ikke så mange muligheder andet end at så dem nu - måske er du heldig og få nogle stykker til at spirer.

  Rigtig god fornøjelse

  Mange hilsner

  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er også den vejledning jeg kom frem til, men er desværre lidt utålmodig af natur og har taget chancen, de blev sået inden frosten kom men ikke 6 uger selvfølgelig.... :O)))

   Men så kommer de måske til næste sommer eller dør de i frosten, lige nu ligger de under 10 cm sne, så jeg kan ikke ændre noget...:O)))

   Slet
 12. Hej Marianne

  Har du mon flere hvide lærkesporer og hvornår ville man kunne hente dem? Jeg har aldrig set den før, men er slået med dyb forundring. Den er enestående og jeg har lige et hvidt bed, hvor den ville passe fint ind.

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene

   Jo, jeg har stadig nogle stykker tilbage. De står pt i drivhus og de vil kunne hentes når foråret melder sig en gang i april. De koster 35 kr/stk. Sig til hvis jeg skal reservere til dig.

   Mange hilsner

   Marianne

   Slet
 13. Hej Marianne

  Så vil jeg gerne reservere en tre-fire stykker, hvis du har det. Skal jeg bare skrive til dig om dem i starten af april her på bloggen? Så kan vi aftale hvornår det passer dig at jeg kommer og henter dem.

  Mange hilsner

  Lene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene

   Det er fint - jeg reservere 3-4 stk til dig og ja, skriv bare her på bloggen når det begynder at krible i dig og du ikke kan vente længere.

   Mange havehilsner

   Marianne

   Slet
 14. Hej Marianne

  Jeg er også interesseret i 3-4 stykker. Jeg elsker lærkespore, men har kun den gule.

  Hilsen Anne Flander
  flander@dbmail.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne

   Jeg kan i hvertfald reservere et par stykker til dig til afhentning en gang i april. I forbindelse havefestivalen hvor jeg holder åben have vil der også være nogle til salg. Vi må lige vende tilbage til det i april måned.

   Mange havehilsner

   Marianne

   Slet