onsdag den 25. april 2012

Brogetbladet Jakobstige - holdbar, smuk og en mester i forvandling

Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' er den bedste brogetbladet Jakobstige der er på marked og denne sort har absolut være en af mine favorit planter siden den kom på marked. Sorten er meget smuk og utrolig holdbar, så holdbar at jeg i mange år har haft krukker med 'Stairway to Heaven' til at overvintrer udenfor ... selv de meget hårde vintre klare de i fin stil. Jeg har aldrig oplevet at planten har sået sig, men tilgengæld er den stabil og holder år efter år.
De Jacobstiger de fleste kender, Polemonium caeruleum i enten den blå eller hvide farve er ikke særlig stabile - de forsvinder lige pludselig, men tilgengæld sår de sig meget villigt. 


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' blomstrer i maj - juni


Væksten hos Polemonium reptans er let overhængende og planten bliver ca. 50 cm høj. Som man kan se af ovenstående billede er blomsterne også lidt anderledes end dem vi ses hos Polemonium caeruleum - de er mere klokkeformede.


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' i april måned


I det tidlige forår kommer planten op med pink skud.......alt det der senere bliver  til lyse bladrander er pink farvet....


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' i april måned


Planten blomstrer i maj - juni med en sky af lyseblå blomster.


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' i maj måned


Jeg elsker at dyrke dem i krukker, fordi de stortrives i krukker og de er smukkest i krukker (synes jeg), og man kan sætte krukkerne, hvor man synes de er mest dekorative. Jeg har både krukker hvor den vokser alene, men også mange store krukker hvor den er sat sammen med planter der klær den. De pink blade der senere bliver til broget blade inviterer til leg, og mørke farver klæder planten rigtig godt. Da krukkerne overvintrer ude bliver Jacobstigen ofte sat sammen med noget der er lige så holdbart i krukke og det er de mørke alunrod (Heuchera) og sortbladet sølvlys (Cimicifuga 'Brunette'). En fantastisk kombination som giver oplevelser hele sæsonen. 


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' og Heuchera 'Obsidian'


Efter blomstring ændrer Jakobstigen sig igen. Den producere ny blade og denne gang bliver de store. Man skal være en kender for at tro på at det er en Jakobstige.


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' efter blomstring


Polemonium reptans 'Stairway to Heaven' (tv) sammen med andre stauder i krukker.


Jeg har stadig planter af denne fantastiske plante til salg. Jeg sender ikke mere, men man er velkommen til at komme på planteskolen. Jeg kommer til Lyngby Plantemarked søndag d. 29 april kl. 10 - 12. 

15 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig i beskrivelsen af den skønne lille plante :-)
  Min trives også i en krukke. Men jeg er en kylling, så jeg sætter den i drivhuset om vinteren. Jeg har også haft den ude i et bed i sin tid, men der trivedes den ikke rigtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne. Dejligt at høre at du også har masser af gode erfaringer med planten. Men lige med den plante behøver du ikke være en 'kylling'. På et tidspunkt kan du måske dele den og forsøge udenfor. Fortsat god fornøjelse med den :-)

   Slet
 2. Den må jeg eje. Vi ses på søndag helt klart! Den jakobsstige er da helt unik.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - det er først nu jeg har opdaget at de har lavet det om til søndag istedetfor lørdag.

   Slet
 3. Det var da en god idé at sætte den i krukke. Jeg har lige købt en mørk variant, tror da lige den skal holde flyttedag. Jeg kan dog sagtens følge Hanne, det er lidt risikabelt med krukkeplanter og frostvejr, men så er der jo drivhuset...

  Det er en smuk-smuk staudekrukkesamling du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den mørke variant er ikke nær så holdbar som 'Stairway to Heaven' og vækstfaconen er også anderledes. Den du har er høj og slank i sin form. Du kan godt sætte den i krukke, men den skal helt sikkert ind i koldhus for at overleve.

   Ja, stauder i krukker er rigtig fine og noget helt andet end at have de gængse sommerblomster :-)

   Slet
 4. Hej Marianne. Gem en til mig. Kommer også lørdag :-) Mucki

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mucki

   Nej, hvor vildt...glæder mig så meget til at se dig :-) KH Marianne

   Slet
  2. Altså - jeg kommer søndag til Lyngby. Det var det jeg mente ;-) Mucki

   Slet
 5. Jeg vil så gerne komme. Vidste ikke det var denne weekend. Vi ses i Lyngby.

  kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt, Eva.....jeg vil meget gerne hilse på dig, men jeg kan nok ikke kender dig ud fra profil billedet :-) .....vi ses
   KH Marianne

   Slet
 6. Hej Marianne. Gider du tage to med til mig? Så kommer jeg og henter dem på søndag :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen Lene. Jo, jeg tager to med til dig. Vi ses på søndag :-)

   Slet
 7. Kære Marianne
  Du må også meget gerne tage en med til mig. ;)
  kh
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eva. Jo, jeg tager et par kasser med så der er rigeligt :-). Vi ses imorgen. KH Marianne

   Slet