lørdag den 2. februar 2013

Klippe buksbom om vinteren? Mon ikke det går - jeg tror det..


Jeg synes ikke altid resultatet bliver heldigt, når jeg klipper mine buksbom. Her er det ikke faconen jeg tænker på, men problemet med at skulle klippe dem om sommeren. Resultatet er ofte at de efterfølgende går hen og bliver ‘brændt’ af sollyset på bladene. Forbrændingerne kan faktisk blive så slemme, at hele grene går ud. Jeg forsøger naturligvis at klippe i en periode med gråvejr, men der er jo meget der skal klippes og det tager tid. Desuden er det min erfaring at der skal mere til end bare nogle få dage med gråvejr, hvis man vil undgå svidninger.


Sådan ser en buksbomkugle ud 2 år efter at den blev forbrændt. Flere grene i midten døde af det og det tager rigtig lang tid før det bliver pænt igen.

Så nu gør jeg noget nyt – klipper om vinteren. Jeg klippede de første buksbomkugler og hækken i rotunden i november og så har jeg klippet videre i milde perioder og det går tilsyneladende fint. Alt er stadig fint grønt og den hårde frost som der har været i perioder har ikke givet frostskader. Og frostskader har faktisk ofte været et problem i den nyvækst der fremkommer, hvis man klipper i begyndelsen af august.Måske er vinterklipning vejen frem. Det er i hvert fald meget, meget nemmere at klippe planterne, fordi ingen stauder hænger ind over.


8 kommentarer:

 1. Rart at vide, at det går an at klippe om vinteren også.... Jeg klipper altid i april og august og har aldrig været ude for hverken sol- eller frostskader.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marlene. Tak for kommentar. Ja, det er vist meget forskelligt om man har problemer med forbrænding eller ej. Men det kunne sikkert også hjælpe på problemet hvis man var lige så flittig som dig og klippede både i april og august :-). Men det orker jeg altså ikk'
   Kh Marianne

   Slet
 2. Jeg har gjort de samme erfaringer, når jeg har gemt beskæringen til ved juletid for at have buksbom til juledekorationerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie. Godt at høre at du også har gode erfaringer med vinterklipning :-). Hilsner Marianne

   Slet
 3. Jeg synes også, at jeg har problemer med forbrænding, selv om jeg klipper i gråvejr. Vinterklipning er værd at prøve. Tak for tippet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina. Ja, det kunne være interessant hvis nogle flere prøvede. Jeg vil gerne høre hvad du finder ud af. Hilsen Marianne

   Slet
 4. Det er en utrolig smuk blog med fantastisk meget information og inspiration du har skabt her! Jeg har først lige fundet din blog, og har meldt mig som fast læser, så jeg lettere finder vejen tilbage hertil :)
  Med havehilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Alice for dine pæne ord. Det varmer meget. Nu skal skribenten (mig) så bare til at tage sig lidt sammen og få lavet nogle flere indlæg :-). Velkommen til bloggen, Alice. Hilsen Marianne

   Slet