fredag den 25. november 2011

Har dine Sankthansurt også været ramt af svampesygdom i år? Så klip dem ned nu....

De visne blomsterstande af Sankthansurt er skønne at se på hele vinteren ikke mindst når de står med rimfrost eller sne på.
 Normalt lader jeg også blomsterstandende står lige til foråret, men pga den fugtige sommer har mange sankthansurt været angrebet af svampesygdomme og der sidder masser af svampesporer på de visne stængler og blade der kun venter på at angribe planterne igen til næste år.


I år er det er derfor en rigtig god ide at klippe de angrebne planter helt ned og fjerne ALT visnet bladmateriale. På den måde kan du give dine planter den bedste start næste år. 
Uddybende viden:
Sommeren har været usædvanlig fugtig i år og det har fået mange svampesygdomme til at stortrives. Mange planter har haft skimmelangreb af en eller anden art - nogen så voldsomt at bladene er faldet af eller hele stængler er døde.
Jeg har en større samling af sankthansurt, bl.a. mange af de mørkbladede sorter og de er helt klart mere følsomme overfor svampesygdomme og nogle af sorterne har været voldsomt angrebet.
 Angrebne starter som regel på bladene, men kan derefter sprede sig til stænglerne og hvis det går helt galt slår det planten ihjel. Man kan forsøge at bremse angreb ved at fjerne angrebne blade og stængler så snart man ser pletter og rådne partier.
 Udover ovennævnte metode med total nedklipning og fjernelse af alt bladmateriale om vinteren giver jeg også planterne kalk i håb om at det også er med til at eliminere svampesporer - jeg har dog ingen dokumentation for nogen effekt af dette.
Jo, man kan sikkert bremse et skimmelangreb med et svampesprøjtemiddel, men jeg bruger af princip ikke sprøjtemidler og de økologiske af slagsen har ikke meget effekt. 


Er der nogen af jer læsere der har gode erfaringer med andre metoder?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar