tirsdag den 13. marts 2012

Fingerbøl og Brunbladet Kørvel - en super kombination

Her er en sammensætning jeg holder meget af  - den Brunbladede Kørvel sat sammen med fingerbøl - en naturpræget sammensætning der rummer både det romantiske og det vilde element.  De 2 planter blomstrer altid samtidig og de holder af samme vækstbetingelser, hvilket gør det hele meget nemt.


Digitalis purpurea 'Apricot' og Anthricus sylvestris 'Ravenswing'


Fingerbøl af arten Digitalis purpurea er ikke en staude, men en 2-årig eller kortlivet plante, der er særdeles villig til at så sig selv og på den måde kan man vedligeholde en bestand. Det første år laver den en stor roset af blade, og andet år blomstrer den med lange stængler der bliver op til 120 cm høje. Man kan nogle gange få planten til at leve længere end de 2 år, hvis man skærer blomsterstænglerne af efter afblomstring og inden planten bruger for meget energi på at producerer frø. Digitalis blomstrer fra slutningen af maj og til juli måned og trives i sol - halvskygge i en ikke alt for tør jord.


Anthricus sylvestris 'Ravenswing'


Den Brunbladede Kørvel er en sort ved navn Anthriscus sylvestris 'Ravenswing'. Den ligner den vilde Kørvel der vokser naturligt herhjemme langs grøftekanterne, bortset fra at denne sort har mørkebrune-sorte blade, hvilket gør den meget smuk. Kontrasten mellem de små hvide blomster i lette skærme og de mørke blade og stængler er spektakulær.
Kørvel er en kortlivet staude der sår sig selv villigt. Den brunbladede Kørvel er rimelig sortægte. Hvis man lader den så sig selv skal man regne med at omkring 90 % af frøplanterne får den eftertragtede mørke bladfarve, mens resten får den normale grønne bladfarve. Jeg plejer at luge de grønne planter væk i det tidlige forår, hvor det er tydeligt at se hvilke planter der får den mørkeste farve (der er farvevariation). Som mange andre mørkfarvede planter får også den Brunbladede Kørvel den smukkeste mørke bladfarve når den står i fuld sol. Den blomstrer fra maj - juli og bliver ca 100 - 120 cm høj og trives i sol - halvskygge. Kørvel har en dyb pælrod og kan vokse på enhver jord. 


Digitalis purpurea 'Apricot' og Anthricus sylvestris 'Ravenswing'3 kommentarer:

 1. super skønne planter, de kørvel jeg har sået i efteråret, pipler op nu... :) Anne Gine

  SvarSlet
 2. Det ser rigtig flot ud :o) Det er bestemt værd at overveje.

  SvarSlet
 3. Liselotte Follingonsdag, marts 14, 2012

  Super smuk kombination - ja som både afspejler det vilde naturlige look og det romantiske. Jeg er også vild med Fingerbøl "Apricot", som har en så fin sart lys rosa, fersken farve:-)

  SvarSlet