tirsdag den 6. august 2013

De skønne purpursolhatte del 3

I del 2 beskrev jeg nogle af de sorter af purpursolhatte som er lettest af få succes med i haven og som man vil kunne dyrkes i langt de fleste haver uden problemer, hvis man giver dem tilstrækkeligt med sol.  I dette indlæg beskriver jeg nogle af de purpursolhatte som er lidt mere krævende med hensyn til dyrkningsforholdene. For at dyrke nedenstående sorter med succes i haven er det meget vigtigt at dræningsforholdende er gode og det gælder især om vinteren. I del 1 har jeg beskrevet hvilke dyrkningsmæssige forhold man skal være opmærksom på.


Her kommer nogle af de sorter som kræver lidt mere af voksestedet for at trives.



De enkeltblomstrende sorter:



Echinacea purpurea 'Green Envy'

Echinacea purpurea 'Green Envy'

Grønne randkroner der ind mod skivekronerne antager en rosa farve. Meget eftertragte plante især de første år efter den var kommet på markedet. Vandrette randkroner. God vækstkraft og hårdførhed. Blomstrer juli-september. 80 cm. 


Echinacea purpurea 'Green Jewel'

Echinacea purpurea 'Green Jewel'
Grønne vandrette randkroner og grønne skivekroner. Den har svagere vækstkraft end 'Green Envy' og hårdførheden er også mindre. Blomstrer juli - september. 60 cm. 


Echinacea purpurea 'Sunrise'

Echinacea 'Sunrise'
Den bedste og meste hårdføre af de gule sorter. En krydsning mellem E. purpurea og E. paradoxa. Meget blomsterrig sort med rigtig god vækstkraft. De vandrette randkroner har en fin lysegul farve og skivekronerne er gule. Duftende. 70 cm.




Echinacea hybrid 'Summer Sky'

Echinacea hybrid 'Summer Sky'
Echinacea hybrid 'Summer Sky'

En to-farvet hybrid der både har den orange og pink farve i sig. Blomsterne starter orange-pink, men efterhånden som blomsten modnes bliver blomsterne falmet rosa. I ovenstående bed er det fint udnyttet, da Sedum 'Matrona' er i knop når solhatten starter blomstringen med sin stærke orange-pink farve. Senere når solhattens blomster falmer matcher de perfekt til Sedum'ens lyserøde blomsterfarve når denne starter blomstringen. God vækstkraft og holdbarhed. Blomstring juli - september. 80 cm.



De fyldte sorter:


Hos de fyldte sorter er skivekronerne omdannet til blomsterblade. Det betyder at insekterne er ganske uinteresseret i at besøge disse sorter. Mange af sorterne har dog stadig duft. Blomsterne hos de fyldte sorter holder ofte meget længe især når vi ikke er plaget af meget regnfyldt vejr. Hvis det regner meget kan der gå gråskimmel i blomsterne. 


Echinacea purpurea 'Coconut Lime'

Echinacea purpurea 'Coconut Lime'
Hvide randkroner med grønne spidser og fyldt midte i gul-grønfarve. En af de bedste og mest hårdføre af de fyldte sorter. Jeg har haft den i haven siden den kom på markedet i 2008 og den står stadig fint. I drivhus hvor det ikke regner på blomsterne kan den samme blomst holde sig frisk i næsten 2 måneder. Imponerende. Den har en åben vækstfacon og danner mange blomstrende sideskud. God krukkevækst og sød i en krukke plantet sammen med en græs f.eks Stipa tenuissima (Hejregræs). Blomstrer juli - september. 70 cm.


Jeg har ikke erfaring med de andre fyldte hvide sorter der findes på markedet.



Echinacea purpurea 'Pink Poodle'

Echinacea purpurea 'Pink Poodle'
Echinacea purpurea 'Pink Poodle'

En sort der blev fundet blandt frø-afkom af 'Doubledecker' som mange sikkert kender. Blomsterne hos 'Pink Poodle' starter som almindelige enkeltblomstrende solhatte, men efterhånden udvikles der flere og flere blomsterblade og som blomsten modner ender den med at være næsten fyldt. God kraftig voksende og hårdfør plante. Blomstrer juli - september. 90 cm.


Der findes andre lyserøde fyldte typer som f. eks. 'Razzmatazz', 'Double Delight' og 'Pink Shuttles' som alle tilhører den gruppe af purpursolhatte som jeg kalder de middelsvære ligesom ovenstående.


Echinacea purpurea 'Razzmatazz'



  
Solhattene, og det gælder både de enkeltblomstrende og de fyldte sorter, med de røde og orange-gule farver tilhører alle den svære-gruppe og nogle af sorterne tager jeg i næste del (jeg skal nok forsøge ikke at være helt så længe om det :-) )

12 kommentarer:

  1. Hej Marianne, jeg faldt lige over din blog og blev vildt interesseret i dine indlæg om solhatte og sværhedsgraderne i dyrkningen, det vil jeg lige nærlæse alle tre indlæg om. Jeg elsker solhatte :) Har oplevet at købe flere af dem, der måske er de "svære" og har heller ikke haft held med dem, bl.a. nogle lysegule (Secret Joy m.fl.).
    Spændende blog du har :)

    Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Tak for din interesse i bloggen :-). Ja, men der findes rigtig mange purpursolhatte på markedet som nok må betegnes som uegnede under danske forhold. I det hele taget så er det gået lidt for hurtigt med at sende nye sorter på verdens markedet - de nåede ikke at blive testet ordentligt. Jeg har desværre ingen erfaring med Secret Joy - der er jo 100-vis sorter nu.

      Mange hilsner Marianne

      Slet
  2. Tak for del 3 - det giver stof til eftertanke...bl.a om hvordan jeg skal få den eftertragtede Sunrise til at trives hos mig. Green Jewel er o.k. hos mig, så nu vil jeg forsøge en ny runde med Sunrise til næste år. Tricket med at plante dem ekstra højt har jeg ikke prøvet, så det kan måske gøre hele forskellen med den skønne lysegule.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Berit. Tak for dine kommentarer og for at rykke mig lidt mht 3 del :-). Jeg har ikke haft problemer med Sunrise og den har stået mange år i haven. Forsøg med at blande grus i jorden, specielt i det øverste jordlag og så godt med sol og luft omkring. Giv noget gødning hvis du blander meget grus i jorden.

      Held og lykke. Håber det lykkes

      Mange hilsner

      Marianne

      Slet
  3. The 'Summer Sky' with the 'Matrona' in front and the (I think) Achnatherum calamagrostis in the back is stunning...such a gorgeous grouping!

    SvarSlet
    Svar
    1. Thanks, Scott. Yes, I love that combination too. The faded color of 'Summer Sky' match perfectly when 'Matrona' starts flowering.

      Best wishes

      Marianne

      Slet
  4. Jeg havde ellers svoret højt og helligt, at nu ville jeg nøjes med at se på solhatte i andres haver, men sørme om jeg ikke bliver fristet igen, igen. Jeg tror nemlig jeg har opdaget "synderen" eller "synderne" - nemlig for lidt sol og for mange planter tæt på.
    Tak for nogle rigtig gode indlæg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Tak for kommentar. Start med nogle af de nemmeste solhatte - nogle af dem jeg har nævnt i del 2. Dem kan du dyrke i alm. havejord og det eneste der kræves er som du selv siger sol og luft omkring dem. Håber du får held med det for det er skønne planter at have i sin have.

      Mange hilsner

      Marianne

      Slet
  5. Jeg har netop investeret i Secret Joy, og en fyldt brunlig der hedder Devils Wart. De andre solhatte jeg har trives fint hos mig, da jeg har sandjord. Vi må se om de andre kan overleve vinteren.
    Sunrise og Green Envy er på ønskesedlen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gitte. Tak for kommentar. Jeg har desværre ikke selv prøvet 'Secret Joy' eller 'Devils Wart', men jeg vil da meget gerne høre hvad dine erfaringer så bliver med de 2 sorter.

      Ja, når det drejer sig om solhatte går det hele meget lettere i en sandjord.

      Held og lykke med solhattene

      Mange hilsner

      Marianne

      Slet
  6. Jeg har også en del solhatte, Green Jewel trives fint hos mig. Glæder mig til næste del, men skal da lige have læst de to første, det har jeg vist overset.
    Hilsener Lisbeth

    SvarSlet
  7. Åh altså så lækre billeder Marianne.....og tak for din inddeling :0)

    Dorthe

    SvarSlet