søndag den 17. februar 2013

En have blev til ....... dengang og nu i alléen

Sådan ser min hvide allé ud her i februar 2013. Et meget klassisk haveparti der er symmetrisk opbygget. Smukt i al sin enkelthed, synes jeg, og absolut en af de partier i haven der fungerer allerbedst.

Februar 2013

Men sådan har det ikke altid set ud. Det hele startede på en bar mark i efteråret 2000, hvor der blev inddraget 6000 m2 til have. Der blev plantet et 3-rækket vildthegn på de 3 af siderne, så den kommende have med tiden kunne ligge lidt i læ. I efteråret 2001 blev bøge- og takshækkene plantet. Sådan så der ud i sommeren 2002:

Sommeren 2002

Rotunden med jernstativet markerer midten af haveanlægget. I sensommeren 2002 blev der sået græs i frugthaven og gravet ud til stier og der blev lagt stabilgrus. Det så nu således ud i november 2002:

November 2002

Planterne groede og vi ventede. Arealet var stadig meget storm omsust. Vildthegnet som kan anes på billedet ovenover var i vækst, men gav ikke læ endnu. Sarte planter blev ødelagt, så vi måtte vente.... og det gjorde vi så...ukrudtet havde gode betingelser og sådan så den uplantede allé ud i sensommeren 2004:

Sommeren 2004


Sommeren 2004

Men heldigvis ender det med tiden godt. De gamle jernbane-sveller kom på plads, ukrudtet kom under kontrol og bedene blev plantet til. Da træerne stadig var små og ikke gav meget skygge, blev der plantet til med solelskende stauder. Vi springer lidt frem i tiden til sommeren 2006:

Sommeren 2006

Ja, nu begynder det at ligne noget. Her er vi så i sommeren 2010:

Sommeren 2010


Sommeren 2010

Træerne vokser og efterhånden er alléen blevet meget skyggefuld. Stauderne er derfor løbende blevet udskiftet til nogle mere skyggeelskende planter. Sådan så alléen ud her i efteråret 2012:

Sensommer 2012


Efterår 2012


Når man tænker over det så er det jo utroligt hvad man kan skabe på relativ kort tid. Det tog ca. 8 år så var hækkene op. Takshækken ca. 10 år. 

Så hold jer ikke tilbage. Kom bare i gang med at udleve drømmene.




23 kommentarer:

  1. Ja det skal være skidt, før det kan blive godt, og hvor er det blevet godt. Jeg har en lignende historie om min have, utroligt så hurtigt det trods alt vokser til, selvom det i starten føles som meeeeget længe. Og det med at skabe læ, kender jeg godt, helt læ bliver der aldrig, men det bliver bedre og bedre.
    Altid spændende at se billeder fra en haves tilbliven, tak for det.
    Hilsen
    Lisbeth

    SvarSlet
  2. Tak for historien om din skønne allé. Hvor er det sjovt at se billederne fra da det hele var helt småt.
    Jeg elsker din guldregnsallé, og jeg har været så heldig at se den flere gange IRL, da din planteskole var åben. Hvis jeg havde pladsen, ville jeg helt klart lave noget lignende. Men jeg har stadig en drøm om at kunne lave noget lignende i mindre skala, for guldregn er bare så smuk :-)

    SvarSlet
  3. Hej Marianne.Har lige opdaget din blog,og meldt mig som fast læser.
    Spændende at følge din alle fra start til nu.
    Utroligt en forskel på bare 10 år.
    Rigtig smukt med guldregnen.Og rigtigt frodigt med de sejlige hortensia.
    God søndag aften Jette(mit lille gods)

    SvarSlet
  4. Glad to find your blog this afternoon. I will say I do like the last photo you posted today. Very nice and soft. Liked it a lot. Jack

    SvarSlet
  5. Hvor er det sjovt at følge udviklingen af din have fra de samme vinkler. Det sætter jo drømmene igang i forhold til hvordan min have kan se ud om ti år, og hvor vigtigt det er at få lagt en god plan for start. Jeg har egentlig ikke været så begejstret for guldregn, men som hel alle ser det fantastisk ud! Ærgerligt der er så langt til Nykøbing F fra Nordsjælland, ville gerne høre dit foredrag! God aften Karin fra Blomsterlyst

    SvarSlet
  6. Hold op hvor ser det godt ud. Det giver en lidt opmuntring. Vi har sidste år inddraget et stykke bar mark til have og her ser vi hvor hurtigt det kan gå, dejligt.
    Med venlig hilsen
    Lene Jensen Nordjylland

    SvarSlet
  7. Nej, hvor er det spændende at se alle de forskellige trin i processen! Det er utroligt hvad der kan ske på 10 år!
    Jeg er ked af at jeg ikke kan komme ud og høre foredraget. Men rigtig god fornøjelse! :)

    Venlige hilsner herfra

    SvarSlet
  8. Sikke en forandring, på den relative korte tid. Dine billeder giver en meget utålmodig sjæl som mig, endnu mere lyst til at bruge hver en 10-krone på nyt til haven... Manden og børnene er dog ikke altid helt enig i prioriteringen ;-)
    Især det sidste billede er super flot.
    Hilsen Susanne

    SvarSlet
  9. Fantastisk udvikling over så kort tid, sikken en skøn stemning du har skabt. Det giver virkelig lyst og mod til at kaste sig ud i projekter, også selv om man er kommet lidt sent igang. :)

    SvarSlet
  10. Virklig flot allé du har meget stemningsfuld, jeg er ved at lave have om efter en haveplan som jeg har tegnet via et tegne kursus jeg var på i nov-dec. så håber også hurtigt det blir godt. Har prøvet og købe et stk mark og ligge til haven og det er sjovt og se billeder tilbage fra dengang for det går faktisk hurtigt at det for nyt udtryk.

    SvarSlet
  11. Hvor er det blevet fint.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet
  12. Det var da et fantastisk resultat - og utroligt, at det kan lade sig gøre, når man ser billederne.

    Her hos os startede vi med læhegn og en plantage rundt om vores ejendom, men desværre blev hele plantagen fældet, så nu er her meget blæsende - og meget åbent også - så vi skal have skabt nogle flere rum. Taks kan vi desværre ikke have pga. vores heste - er ellers vild med taks. Men tak for inspirationen :-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
  13. Tusind tak for jeres dejlige kommentarer. Som Karin fra Blomsterlyst siger, så er det helt afgørende, at man har en klar og tydelig plan lige fra start. Rummene skal være klart defineret - man flytter ikke senere rundt på hække og træer. Men meget af indholdet i rummene kan man ændre som man lyster uden store problemer.

    Ja, det er sjovt at have billeder af haven udvikling - man skal huske at tage nogle, også når der ser frygteligt ud :-)

    God fornøjelse i jeres egne haver.

    Mange hilsner Marianne

    SvarSlet
  14. Hej Marianne, Tak for en en fin lille fast forward, det er helt klar noget som burde inspirere enhver ny og sikkert også mere erfaren havejer. God planlægning er essentielt for succes. Men plantekendskab er også nødvendigt, da du nævner at der skiftes løbende ud efterhånden som skygge og læ ind finder sig. Tror helt klar det er her jeg selv og flere andre nogle gange kommer til kort, haven er virkelig ikke statisk, som element.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik. Du har fuldstændig ret - en have er ikke statisk - der skal konstant ske tilpasninger for ellers går det galt på et tidspunkt. Man skal nok regne med at større justeringer skal ske hvert 3 - 5 år, hvis der skal opretholdes en balance i haven ellers tager naturen over og lader den stærkeste vinde.

      Rigtig god søndag til dig. Hilsen Marianne

      Slet
  15. ....og åhhh, hvor er det blevet dejligt..... men der skal lidt fantasi til at forestille sig resultatet, når man starter på en bar mark.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sussi. Ja, der skal rigtig meget fantasi til at forestille sig resultatet når man starter fra bar mark, tilgengæld kan man få det lige som man vil have - der er ingen vækster man skal tage hensyn til og forsøge at bevare. Jo, de første mange år hvor vi viste "haven" til gæster, rystede de bare på hovedet og kunne overhovedet ikke forestille sig hvordan det ville komme til at se ud en gang i fremtiden.

      Rigtig god søndag. Hilsen Marianne

      Slet
  16. Hej Marianne. Hvor er det en smuk forvandling! Jeg er vild med din stil og har jeg ikke ret i at der er en smule Piet Oudolf i dine plante sammensætninger? Min have er ca 600m2 og bred men ikke ret dyb, og efter 5 år ser den stadig alt for ny ud. Hvis du engang kommer til Fyn og holder foredrag, vil jeg meget gerne komme og blive inspireret.
    Mange hilsener fra Karin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karin. Jo, du har ret. Jeg har et godt øje til Piet Oudolf og det mere vilde. Jeg synes, græsserne og de lidt mere vilde stauder med små blomster er spændende at arbejde med. Samtidig så er der den bonus at det er betydeligt mindre arbejdskrævende at have den slags bede.
      Hvis jeg bliver inviteret til Fyn kommer jeg gerne :-)
      God arbejdslyst i din have.

      Mange forårshilsner Marianne

      Slet
  17. Hvor er det flot og tak for historien. Din guldregn allé er utrolig smuk og det øverste billede bekræfter mig i at jeg godt kunne have en række træer ud mod vejen foran min bøgehæk:-)

    SvarSlet
  18. Kære Marianne,
    Når jeg ser på billederne her og tænker på den tid det har taget - så forbløffes jeg. Det var da fuldstændig utroligt. Træerne er virkelig groet hurtigt og det med hækkene ... Ja, det kan godt betale sig at tænke lidt frem i tiden. Det ser virkelig godt ud og beplantningen under træerne - den kunne end ikke Claus Dalby eller Anne Just gøre meget bedre. Sikken et resultat, i dag er jeg blevet meget klogere kan du tro!
    Med tak for en smuk blog,
    Mathias

    SvarSlet
  19. Kære Mathias. Tak for dine pæne ord. Ja, det er utroligt at det kunne lade sig gøre på relativ kort tid, især når det også hører med til historien at det er sandjord. Landmændene omkring os rystede på hovedet og tænkte tossede byboer der flytter ud på landet og tror at de kan lave en have på et stykke jord, som er så sandet at end ikke byg kan vokse. Vi blev alle klogere :-)

    God aften. Mange hilsner Marianne

    SvarSlet