onsdag den 15. februar 2012

Det hvide forår

Jeg har altid haft en forkærlighed til hvide stauder/planter - jeg kan godt lide det rene uskyldige og ikke anmasende look. Det giver ro. Men hvid alene gør det ikke. Smukkere bliver det hvis man kombinere det hvide med lime, en kombination der fungere godt i skygge eller med sølv som fungere godt et solbeskinnet sted. Men hvid kan være både være kold hvid eller varm hvid og det går ikke at blande de to farvenuancer. I et lime bed fungere den varm hvide bedst, mens sølv godt kan klare den kolde hvide. 
Den hvide farve lyser op om aften og det gør den fordi den hvide farve også reflektere det usynlige lys til lys der kan opfattes af vores øjne. Den hvide farve er derfor god til at få skyggefulde områder til at lyse op. Eller hvad med et måneskinsbed...


Her er nogle af de allertidligste hvide stauder. Mange af vores tidlig blomstrende stauder hører til det skovagtige bed - de blomstrer tidligt, fordi de skal nå at blomstrer før træerne effektivt dækker af for lyset med deres tætte løvtag. De her stauder trives derfor bedst i halvskygge og kan fint bruges som bunddække. Jorden skal helst være muldrig og let fugtig. 
Primula denticulata 'Alba' - Kugleprimula. Blomstrer i april måned med hvide blomster i kugleformede hoveder.  Bliver ca. 30 cm høj og udvikler storeblade efter blomstring. Kan også bruge i surbundsbedet. Helleborus niger - Den hvide julerose. Kendt og elsket af de fleste. En af de allertidligste hvide stauder. Hvis vinteren er mild kan den starte med at blomstre ved juletid, men blomstrer som hovedregel først rigtig i marts - april. Blomsterne får rosafarvet antydning ved stærk lyspåvirkning og bliver grønlig jo ældre blomsten bliver.

Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White' - Lungeurt. Blomstrer i marts - april.. God bunddække plante der udvikler et tæt bladdække af smukke blade med hvide prikker efter blomstring.  Løvet står smukt resten af sæsonen. Løvet kan blive ramt af meldug hvis planten står for tørt, men nedklipning og vanding kan skabe en flot plante igen.

Pulmonaria officinalis ' Sissinghurst White' - Lungeurt. Her er det bladene der er fotograferet i juli måned. Blomsterne tilhører Campanula lactiflora 'Alba' som meget gerne vil vælte efter regnvejr.

Anemone blanda 'White Splendour' - Balkan anemone. Blomstrer i april og kan danne et flot tæt tæppe. Blomster holder meget længe.

Brunnera macrophylla 'Betty Bowring' - Kærmindesøster. Absolut en af mine favorit planter. Står meget længe med en sky af små hvideblomster. Store grønne blade gør det til en god bladplante efter blomstring.

Brunnera macrophylla 'Mr. Morse' - Kærmindesøster. Denne kærmindesøster udmærker sig ved at have smukke sølvfarvede blade der gør den til en interessant bladplante. Den er dog ikke så blomsterrig som 'Betty Bowring'. 


De hvide stauder kan fint suppleres med vintergækker, hvide påskeliljer og hvide tulipaner


Tulipan 'White Triumphator'4 kommentarer:

 1. Det er et meget smukt udvalg. En del af disse planter har jeg netop sat i et bed som er lidt i skyggen af en meget stor blodbøg. Godt at se at jeg var på rette spor da jeg valgte dem.

  SvarSlet
 2. Hvor er de fine allesammen. Bare man havde en tønde land ;-)) Mucki

  SvarSlet
 3. Kan du henvise mig til et sted hvor der sælges:Brunnera macrophylla 'Betty Bowring' - Kærmindesøster?

  Jeg har ledt med lys og lygte i ca et halvt år nu uden held med at finde nogen steder hvor denne vidunderlige plante sælges.
  Mvh Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise. Ja, den kan være lidt svær at finde, men jeg har set at Anne Stine Stauder har den. Du kan google hende.
   Håber det lykkes dig.

   Mange hilsner Marianne

   Slet